Sibel Parlak Logo
Telefon +90 242 322 63 86 +90 506 407 04 97

Panik Atak

35039 kez okundu

Tekrarlayan panik nöbetlere ve kaçınma davranışının eşlik ettiği duruma panik bozukluk denir. Panik nöbetler aniden başlar ve ara ara tekrar ederken kişi aşırı sıkıntı ya da korku nöbetleri geçirir. 

Hastalığın tanı alabilmesi için aşağıda yazılan 13 belirtinin en az 4’ü gözlenmelidir.

  1. Kalp çarpıntısı
  2. Terleme
  3. Titreme
  4. Nefes darlığı 
  5. Soluğun kesilmesi
  6. Bulantı ya da karın ağrısı
  7. Baş dönmesi ve sersemlik hali
  8. Gerçekten kopmuşluk hissi
  9. Kontrolü kaybedeceği veya delirme korkusu
  10. Uyuşma ya da karıncalanma hissi
  11. Üşüme 
  12. Ateş basması
  13. Boğulma hissi

Bu tür şikayetlerle sağlık kurumuna başvuran kişi kalp krizi geçiriyor olduğu ya da beyin kanaması geçirdiğini düşünürken yapılan muayene ve tetkiklerde sağlık sorununa rastlanmaz. Kişi daha sonra aynı sorunlarla karşılaşmamak için kalabalık mekan, toplu taşım araçları, sağlık kurumlarından uzaklaştıran seyahatlerden kaçınmaya başlar. Panik belirtiler başladığında sağlık kurumuna ulaşmanın verdiği rahatlamayla belirtiler azalmaya ve kaybolmaya başlar.

Panik atak kişinin kendi kendine tedavi edebileceği bir rahatsızlık değildir. Kişinin profesyonel yardım alması hatta psikiyatrist ve psikoloğun beraber takip etmesi uygundur, tek başına ilaç tedavisi hastalığın tedavisi için yeterli değildir. Kişiye davranış ve düşünce değişikliği için psikoterapi uygulamalı, fiziksel tepkilerini kontrol altına alması öğretilmelidir.

Diğer makaleleri görüntülemek için tıklayınız..