Sibel Parlak Logo
Telefon +90 242 322 63 86 +90 506 407 04 97

OKB

15905 kez okundu

OKB ‘si olan kişiler kendi zihinlerinde yarattıkları düşünceleri yoksaymaya, bastırmaya ya da başka düşünce ve hareketlerle etkisiz hale getirmeye çalışırlar. Bu düşünceleri uzaklaştırmak içinde çoğu kez irade dışı yenileyen hareketler gösterirler.

Obsesyon (Saplantı) ve kompulsiyonlar (zorlantı) çoğu kez kişinin günlük hayatını aksatarak sıkıntıya girmesine neden olurlar. Kişi bu düşüncelerin ve tekrarlanan davranışların anlamsız, saçma ve işlevsiz olduğunu bilse de düşünce ve davranışlarını durduramaz. Hastalığın katı ve titiz ailelerde yaşamış bireylerde görülme olasılığı diğer bireylere oranla daha yüksektir. Başlangıç yaşı ortalama 20 ‘dir fakat son yıllarda yapılan araştırmalarda çocuklarda da gözlenmiştir.

Sık görülen obsesyonlar şunlardır;

Bu düşünceleri aklından çıkarmak içinde kişiler; 

Bu durumda OKB şikâyetleri gösteren kişinin mutlaka profesyonel danışmanlık alması gerekir. Tedavide davranışlarla baş etmesi için işiye özel bir program hazırlanır. 

Tedavinin amacı korkulan düşünceyi yenip, tekrarlanan davranışı yapmaktan kaçınmasını sağlamaktır. Böylece kişi korkularıyla törensel davranışını yapmadan yüzleşir ve korkulan düşünce gerçekleşmediği içim kişinin endişe ve sıkıntıları kaybolur.

Diğer makaleleri görüntülemek için tıklayınız..