Sibel Parlak Logo
Telefon +90 242 322 63 86 +90 506 407 04 97

Evlilikler Çatırdarken

4056 kez okundu

Binlerce yıldır en büyük gönüllü organizasyon olan evlilik kurumu son zamanlarda boşanma organizasyonuna karşı savaş veriyor. Hal böyle olunca bekârlar evlenmekten korkuyor. Peki çiftleri boşanma sürecine neler sürüklüyor, neden evlilikler çatırdıyor? Çünkü çiftler artık evliliği bir yük gibi görmeye başladılar, bağımsız olma isteği arttı, bekâr oldukları zamana ve bekâr kişilerin hayatına öykünüyorlar. Kişiler kendi isteklerinin, hayallerinin, yaşamak istedikleri tecrübelerin önünde evliliği bir engel gibi düşünüyor, evlilik kurumuna yatırım yapmak istemiyorlar ve çok çabuk bırakıp gidebiliyorlar. Çabuk tüketilen bir çağda yaşamanın laneti evliliklerin üzerine çöküyor.

Evliliklerde olan çatışma ise boşanmayı en çok tetikleyici faktör olarak karşımıza çıkıyor, bitmek tükenmek bilmeyen tartışmalarda ise sesler yükseliyor, eşyalar havada uçuşuyor, hatta fiziksel şiddet ile devam edip bazen kavga karakolda ya da adliyede sonlanıyor. Kavgalarda ise benmerkezci tavır nedeniyle üstünlük kurmaya çalışmalar, çözüme değil soruna odaklı bakış açısı ile yaklaşmak, geçmişe odaklanıp başka sorunları tekrar gündeme getirmek tartışmaların gitgide büyüyüp sorun yumağı haline gelmesine neden oluyor.  Sorun yumağından kurtulmak için çiftler en kolay yol olarak boşanmayı görerek aralarındaki bağı koparıyorlar.

Boşanmaya götüren sebepleri arasında en önemlilerinden bir diğeri  ise aldatma. Evliliğinde sorunlar olunca eşlerden birisi sadakatsizliği seçebiliyor. Aslında aldatma kişinin karşısına bir seçenek olarak sunulmuyor fakat aldatan kişi tarafından tercih ediliyor. Bu durumun altında iki tane dürüst ve işlevsel seçenek vardır ilki sorunları düzeltmeye odaklanmak ve sorunlar düzeltilemiyorsa boşanmak. Fakat aldatmak kolaydır, macera ve heyecan vaadi vardır, tercih edilmesinin nedeni ise bunlardır.

Ekonomik sebeplerde boşanmaya çifti götürüyor, ekonomik olarak yaşam standardının düşük olması çiftin evlilik doyumunu düşürüyor. Tüketim toplumu haline gelirken çılgın alışverişler, gelirinin önemli kısmını araç, ev kredisine ayrılması gibi nedenler sosyal hayatın sıfırlanmasına neden olmakta, borç batağına batan çift boşanmayı kurtuluş görmektedir.

Çift evliliğin başından itibaren biz kimliğini yaratamadıysa,  boşanma riskini karşı karşıya duruyor demektir.”Biz” oluşmadıysa kişiler her cümlesine “Ben” diye başlarsa sonunda bol bol tartışma oluşmaktadır. “Biz” diyemeyenler tekrar “ben” e kavuşmasının yolu ise adliyeden geçiyor.

Boşanmayı çiftin ailelerinin tutumları da sebep olabilmektedir. Çiftten birinin ailesi ile bağımlı bir ilişkisi olması, kayınvalide ve kayınpederlerin evliliğe müdahale etmesi, evli bir yetişkin olmalarına rağmen onları çocuk gibi görmeleri, bağımsız davranamamaları sonucunda yaşanan mutsuzluklar evliliği bitme noktasına doğru getirebilir.

Bu yazımda bir aile danışmanı olarak evliliğin çatırdamasına ve boşanmaya neden olan sebeplerden bahsettim , bu sorunlara bakarak umutsuz bakış açısına kapılmanızı istemem .Zira evlilik modern zamanlara karşı direnişinde  zorlansa bile geleneksel bir kurum olarak yoluna devam ediyor . Gönüllüleri oldu sürece de devam edecek.

Diğer makaleleri görüntülemek için tıklayınız..