Sibel Parlak Logo
Telefon +90 242 322 63 86 +90 506 407 04 97

Depresyon Nedir ? Nasıl Başedilir ?

42341 kez okundu

Depresyonun tanımlamasında en öne çıkan olgu çökkün ruh halidir, depresyondaki duygusal tepkilere bakarsak kişi, mutsuz kararsız ve ümitsizdir, yaşam sevinci ve enerjisi kaybolmuştur. Melankoliktir, sosyal ilişkilerden kaçınır, anlaşılmadığını düşünür, değersizlik duygusu yaşar ve yalnızlığı tercih eder. Kendisine ve çevresine olan ilgisi azalır. Durup dururken ağlama nöbetleri geçirebilir, gündelik işlerini yapmakta isteksizlik hisseder, yorgun ve bitkindir. Bazen hırçın, öfkeli iken bazense olaylar karşısında hiçbir duygusu yokmuş gibi duyarsız, ilgisiz ve donuktur. Kendilik değerlendirmeleri olumsuzdur, özsaygı denetimi azalmıştır, kendini beceriksiz başarısız ve yetersiz görmektedir. Geçmiş hesaplaşmaları yaşar ve pişmanlık hissi yaşar.

Depresyonun davranışlara yansımasına bakarsak, enerji azalmasına bağlı olarak, gündelik işlerini ya da işyerindeki görevlerini yerine getirmede isteksizlik yaşar, işlerini erteler. Sosyal ortamlardan sıkılır ve uzaklaşır. Cinsel ilgisi ve isteği ise azalır.

Bilişsel düzeyde ise kişide dikkat dağınıklığı ve unutkanlık en sık gözlenen belirtilerdir. Eksik yaptığı ya da hiç yapmadığı unuttuğu görevleri nedeniyle kişi başkalarının üzerinde bir yük oluşturduğunu düşünerek suçluluk hissedebilir.

Depresyonun bedensel etkilerde gözlemlenebilir; başta ya da bedenin değişik yerlerinde ağrı, iştah azalması ya da artmasına bağlı kilo kaybı ya da artışı. Yeme düzensizliğine bağlı mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında artış olabilir. Uyku düzensizliği, çok uyuma ya da az uyuma, uyku esnasında sık sık uyanma şikayetleri görülebilir.

Depresyon teşhisi için tüm bu belirtilerin hepsinin görülmesi şart değildir bazı belirtiler hiç görülmeyebilir ya da bu belirtiler az,orta ya da şiddetli görülebilir.

Depresyon belirtileri yaşayan kişiler hastalığın tedavisi için psikoterapi görmelidir, eğer yaşanan depresyon ağır düzeyde ise psikoterapinin yanı sıra ilaç tedavisi gerekebilir,

Depresyonda profesyonel destek almanın yanı sıra kişinin kendiside aşağıda önereceğim baş etme yöntemlerini uygulayarak tedavisini hızlandırabilir.

Diğer makaleleri görüntülemek için tıklayınız..